KENDERES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

Kenderes és Bánhalma Önkormányzatának honlapja

5331 Kenderes, Szent István út 56.

KENDERES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

Kenderes és Bánhalma Önkormányzatának honlapja

5331 Kenderes, Szent István út 56.

Roma Nemzetiségi önkormányzat

A Kenderesi Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2023. június 25. napján megszűnt.

Kenderesi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Iroda nyitva tartása és elérhetősége:

Kenderes Móricz Zsigmond Művelődési ház épületében

Hétfő-Csütörtökig 09:00-12:00- ig.

06/30-145-3690 (Kőházi Dezsőné)

06/30-145-3692 (Ifj. Szilágyi János)

Facebook: https://www.facebook.com/kenderesiromanemzetisegi.onkormanyzat

weboldal: https://kenderesi-roma-nemzetisegi-onkormanyzat2.webnode.hu/

 

Köszöntjük a Kenderesi Roma Nemzetiségi Önkormányzat oldalán

A 2019.10.13.-ai önkormányzati választásokon sor került a Kenderesi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői megválasztására.
Az 5 legtöbb szavazatot kapott képviselő névsora:

 1. Kurucz Dániel Máté
 2. Ifj. Szilágyi János
 3. Id. Szilágyi János
 4. Kőházi Dezsőné
 5. Illés Pál

A helyi választási bizottság elnöke Király Barna átadta 4 képviselőnek a megbízólevelet, az 5. képviselő nem vette át tisztségét így az utána következő legtöbbet kapott képviselőjelölt lépett a helyére, Tóth Szabolcsné.

2019.10.24.-én sor került az alakuló testületi ülésre melyen kinevezésre került az elnök, az alelnök, és egy pénzügyekben eljáró személy.

 • Elnök: Kurucz Dániel Máté
 • Alelnök: Kőházi Dezsőné
 • Pénzügyi aláíró: Tóth Szabolcsné

2020.02.27.-én tartott testületi ülésen az elnök visszaadta elnöki megbízatását, a munkahelyre hivatkozva, a testület minden tagja elfogadta a döntést. Az utolsó napirendi pontban Kurucz Dániel Máté javaslatot tett az elnöki pozícióra Kőházi Dezsőné személyérben, elfogadta a megbízatást és a testület minden tagja is. Így az alelnök pozíciója is megüresedett Kőházi Dezsőné javaslatot tett az alelnök pozícióra Ifj. Szilágyi János személyében, elfogadta a megbízatást és a testület minden tagja is.

 

A 2020.02.27.-i kinevezések:

 • Elnök: Kőházi Dezsőné
 • Alelnök: Ifj. Szilágyi János
 • Pénzügyi aláíró:Tóth Szabolcsné
 • Tag: Id. Szilágyi János
 • Tag: Kurucz Dániel Máté

2021. január 31-én Tóth Szabolcsné lemondott a Roma Nemzetiségi Önkormányzatban vállalt szerepéről, helyette Nagyné Illés Violetta került kinevezésre.

2021. március 02-án Kurucz Dániel Máté, majd 2021. március 08-án Nagyné Illés Violetta Lemondott a Roma Nemzetiségi Önkormányzatban vállalt szerepéről.

Akkori Roma Nemzetiségi Önkormányzat:

-Elnök: Kőházi Dezsőné

-Alelnök: Ifj. Szilágyi János

-Tag: Id. Szilágyi János

 

2021.10.22-én Id. Szilágyi János elhunyt, tagsági tisztsége nem került betöltésre.

Jelenlegi Roma Nemzetiségi Önkormányzat:

-Elnök: Kőházi Dezsőné

-Alelnök: Ifj. Szilágyi János

A Kenderesi Roma Nemzetiségi önkormányzat tevékenységei:

-2019. október 24 – Megalakulás, megalakuló ülés

-2019. december 14 – Fenyő ünnepség

-2020. január 30 – Roma Nemzetiségi önkormányzati ülés

-2020. Február 22 – Farsangi Mulatság

-2020. március 21 – Csomagosztás

-2020. április 08. – Nemzetközi Roma Nap

-2020. június 04 – Trianoni Megemlékezés

-2020 július 25 – Jótékonysági Sport Nap

-2020 szeptember 12 – Roma Kultúra Napi ünnepség (Cibakháza)

Roma Nemzetiségi Önkormányzati ülések jegyzőkönyvei:

-Roma Nemzetiségi Alakuló ülés (2019.10.24.)         Roma önkormányzati ülés 20191024

-Roma Nemzetiségi ülés (2020. 01.30)    2020. január 30. Roma Nemzetiségi

-Roma Nemzetiségi ülés (2020.07.08) 07. 08 Roma Nemzetiségi jkv..

-Roma Nemzetiségi ülés (2020.08.27.)08.27 Roma nemzetiségi jegyzőkönyv

Képgaléria:

Csomagosztás

Farsang

Fenyőünnepség

Trianoni Megemlékezés

Sport nap

A Nemzetközi Roma Nap története :

A Föld cigány népcsoportjai az 1970-es évek előtt soha nem tudták egységesen hallatni a hangjukat, ezért is jelentett fontos mérföldkövet nemzetközi szinten az első Roma Világkongresszus megszervezése Londonban, 1971. április 8. és 12. között. Az eseményen, melyet az Egyházak Világtanácsa és India kormánya szervezett, kilenc ország (Cseszlovákia, Finnország, Norvégia, Finnország, Nagy-Britannia, Németország, Magyarország, Írország, Spanyolország, Jugoszlávia) 23 képviselője vett részt, négy ország (USA, Kanada, Belgium, India) pedig megfigyelőként utazott el a brit fővárosba.

A meghívottak itt jelentették ki, hogy a cigány népcsoportok egyazon nemzet tagjainak tekintik magukat, az embereket pedig egységesen romának nevezik majd. Londonban fogadták el a roma zászlót (a mennyet és a földet jelképező kék és zöld sávból, valamint a vándorló életmódra utaló vörös kerékből álló jelképet a Romániai Romák Általános Szövetsége tervezte 1933-ban), Žarko Jovanović 1949-es Gyelem, Gyelem című dalát cigány himnuszként, valamint az „Opre Roma!”-jelmondatot, mely annyit tesz: „Fel, cigányok!”

Szintén Londonban fogalmazódott meg egy állandó cigány nyelv szükségessége, addig azonban a lovári dialektust fogadták el hivatalosként, és itt fogadták el a cigány ábécét is. A Roma Világkongresszus résztvevői – immár 126-an – 1978-ban találkoztak ismét, ezúttal a svájci Genfben, ahol szintén fontos döntések születtek: megalakult a Nemzetközi Roma Szövetség, amely olyan szervezetekben képviseli a cigányok ügyét, mint az ENSZ, vagy az UNESCO, de itt nevezték ki április 16-át a Roma Színészek Világnapjává. Mégpedig azért, mert a filmtörténet egyik legkreatívabb alakja, Charlie Chaplin is e napon született, aki gyakran hangoztatta anyai nagyanyja cigány származását.

Három évvel később, a németországi Göttingen látta vendégül a Kongresszust, ahol a résztvevők megegyeztek a roma népesség indiai származásában, a legfőbb témákat pedig a cigány holokauszt, a porajmos, és a kárpótlási ügyek jelentették. A negyedik találkozóra Lengyelországban, Serockban került sor 1990-ben, amely a Nemzetközi Roma Nap szempontjából jelentőségteljes, ugyanis itt kiáltották ki április 8-át a cigányság nemzetközi ünnepnapjának, emléket állítva a csaknem húsz évvel korábbi, első Roma Világkongresszusnak.

Ez a nap világszerte kulturális és társadalmi jelentőséggel bír, hiszen amellett, hogy nagyobb hangsúly kerül a cigányság által őrzött hagyományokra, a romák mindennapi életben betöltött szerepére is próbálja felhívni a figyelmet. A nemzetközi figyelem felkeltésében sokat segített, hogy II. János Pál pápa 2000-ben arra kérte követőit, hogy tiszteljék a romákat, 2003-ban pedig a dalai láma gyújtott gyertyát az ünnepen.

2004-ben az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik tagja, Joseph Adam Ereli szólította fel a világot a romák elleni jogtalanságok eltörlésére, valamint arra kérte az európai kormányokat, hogy bátorítsák toleranciára nemzeteik tagjait. Egy évvel később Maud de Boer-Buquicchio, az Európa Tanács főtitkárhelyettese a nehéz helyzetben élő romákra hívta fel a figyelmet, valamint aggodalmát fejezte ki az egyre növekvő cigányellenesség miatt.

Magyarországon különösen az USA legutóbbi elnökválasztásán alulmaradt Hillary Clinton 2012-es beszéde után terelődött nagyobb figyelem a Nemzetközi Roma Napra: a politikusnő az Egyesült Államok szerepvállalását hangsúlyozta az európai romák jogainak védelmében április 8-hoz kapcsolódóan. Clinton first ladyként (1993 és 2001 között) több látogatást tett Közép- és

Kelet-Európa roma közösségeiben, melyeket követően számos alkalommal felszólalt a cigányság ügyért, és arra biztatta az öreg kontinens kormányait, hogy folytassák lankadatlan erőfeszítéseiket a diszkrimináció és a hátrányos megkülönböztetés ellen.

(forrás:http://romamission.hu)